Værd af vide

Værd at vide om misbrug

Ved du, hvad misbrug er? Har du nogensinde oplevet det på egen krop? Misbrug kan være fysisk, følelsesmæssigt eller seksuelt. Det kan ske for alle, uanset alder, race, kønsidentitet eller seksuel orientering. Det vigtige at huske er, at misbrug aldrig er i orden. Hvis du kan genkende tegn på misbrug i en persons adfærd, er det vigtigt at søge hjælp. I denne artikel vil vi nævne, hvilke typer misbrug der er, samt nævne tegnene på misbruget, og hvad du kan gøre, hvis du oplever dem. Vi vil også lige nævne, hvordan du kan få dit misbrug under kontrol.

Typer af misbrug

Der findes tre typer af misbrug: fysisk, følelsesmæssigt og seksuelt misbrug.

Fysisk:

Fysisk mishandling er enhver form for vold eller mishandling, der resulterer i fysisk skade. Dette kan omfatte slag, skub, kvælning eller brug af våben.

Følelsesmæssigt:

Følelsesmæssig mishandling er enhver form for adfærd, der forårsager følelsesmæssig smerte eller lidelse. Dette kan omfatte verbale overgreb, som f.eks. skældsord, fornærmelser eller trusler. Det kan også omfatte følelsesmæssig manipulation, f.eks. ved at tilbageholde kærlighed og støtte eller ved at kontrollere, hvad en person bærer eller spiser, det kaldes også ofte for psykisk vold.

Seksuelt:

Seksuelt misbrug er enhver form for seksuel kontakt eller adfærd uden samtykke. Det kan omfatte uønsket berøring, famlen, kys, oralsex eller voldtægt.

Tegn på misbrug

Det tegn på misbrug kan variere afhængigt af typen af misbrug. Der er dog nogle generelle tegn, som du kan holde øje med:

Fysisk:

Hvis nogen misbruger dig fysisk, kan de have uforklarlige skader eller være hemmelighedsfulde med hensyn til deres opholdssted eller aktiviteter. De kan også blive ophidset eller aggressive, hvis de bliver udspurgt om noget bestemt. Tegn på fysisk vold er mere synlige end ved psykisk vold. For med fysisk vold vil der ofte være blå, lilla, røde mærker på kroppen. Nogle voldsmænd er opmærksomme på ikke at lave synlige skader, altså på ansigtet og armene, så det ikke skal opdages.

Følelsesmæssigt:

Hvis nogen misbruger dig følelsesmæssigt, kan de ofte være meget manipulerende. De kan få dig til at føle, at det er dig, der er den skyldige, eller at det er dit ansvar at gøre dem lykkelige. De kan også bruge skyldfølelse og trusler for at holde dig under deres kontrol. Det er psykisk opslidende for den udsatte, og i starten vil man holde hånden over voldsmanden, da man er overbevidst om, at det er en selv, den er gal med. Langsomt pilles selvstilliden af, og derfor kan det være svært at sige fra og erkende det.

Seksuelt:

Ved seksuele misbrug vil man føle alle former for berøring er et overgreb, og man vil hurtigt miste selvtilliden og elske dig selv mindre, da mange vil begynde at afsky sig selv og sin krop.

Der er også misbrug, der omhandler mere faktuelle ting. Nemlig misbrug til stoffer, et alkoholmisbrug eller et pillemisbrug. Det er også en form for psykisk afhængighed, hvor man har svært ved at stoppe. Personen kan være begyndt at bruge det på grund af en traumatisk oplevelse, og så bliver vedkommende afhængig af den flugt, som det giver. Afhængigheden overtager deres liv, og nogle gange vil de gøre alt for at få fat i stoffet eller alkoholen.

One thought on “Værd at vide om misbrug

  • Existe – T – Il un moyen de récupérer l’historique des appels supprimés? Ceux qui disposent d’une sauvegarde dans le cloud peuvent utiliser ces fichiers de sauvegarde pour restaurer les enregistrements d’appels de téléphone mobile.

    Besvar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *