Sådan kan jockeyer booste deres præstationer

Væddeløbsjockeyer skal leve op til nogle helt særlige fysiske krav. Og derfor er det vigtigt, at de fokuserer på, hvordan de kan holde deres form ved lige og dermed booste deres præstationer på væddeløbsbanen.

Strenge fysiske krav i forhold til andre sportsatleter

Der findes ikke mange sportsgrene, som stiller så store krav til atletens fysiske mål som hestevæddeløb. Inden for de fleste sportsgrene er der eksempler på, at både høje og lave, veltrænede og mindre veltrænede atleter kan gøre det godt. Der kan selvfølgelig være nogle positioner på et hold, hvor det er en fordel, at man har et bestemt fysisk udseende. Er man stregspiller i håndbold, er det en fordel at være høj og muskuløse, så man kan tage de mange nærkampe, den plads byder på. Er man angriber i fodbold, er det ofte en fordel at være lille og hurtig. Spiller man badminton eller amerikansk fodbold er det en fordel at være henholdsvis let til bens eller en stor kleppert. Og så er der alligevel altid undtagelser, som bekræfter reglen. For eksempel var Jon Dahl Tomasson, som var Danmarks mest scorende angriber nogensinde 1,82 høj og ikke specielt hurtig.

Sådan er det ikke for jockeyer. En jockey skal være mellem 1,47 og 1,68 cm og veje maksimal 49 til 54 kilo, så hesten har så lidt at bære på som muligt og dermed kan bevæge sig hurtigere. Men samtidig skal en jockey være i stand til at kontrollere en hest, som vejer over et halvt ton og løber knapt 70 km/t. Derfor er det vigtigt, at jockeyerne holder sig i form, når de ikke sidder på hesteryggen.

Horse Race – Louisiana Downs” (CC BY 2.0) af donnierayjones

Hvad kan booste jockeyens præstation?

Jockeyerne skal være forsigtige med, hvordan de træner, fordi de skal holde sig inden for den påkrævede vægtramme. Derfor er det en god idé at sigte mod sportsgrene, som styrker lige præcis de fysiske kompetencer, som er gode for jockeyen. For eksempel skal en jockey have gode benmuskler, og det får man for eksempel ved at spille fodbold. De kan derfor lade sig inspirere af spillerne fra den engelske Premier League, som går for at være Europas hårdeste, som nok har de mest stærke benmuskler iv erden. For eksempel har spillere som Sergio Agüro fra Manchester City benmuskler som en jockey kun kan ønske om, men det er også nødvendigt når man spiller for et hold, der er blandt favoritterne til at vinde ligaen hos bookmakere som bet365, der lige nu giver klubben odds 4.33 ved sportsvæddemål. Men jockeyerne kan også træne deres kropsdele målrettet med styrketræning, hvor de med maskiner eller frit stående for eksempel kan træne overarme, som det kræver for at styre hesten eller på løbebånd for at holde formen ved lige. En anden sport, som kan være nyttig for jockeyer, er yoga. Yoga er gavnlig for rigtigt mange ting, men i forbindelse med væddeløb er fokus, koncentration og smidighed særligt vigtigt.

Der findes mange sportsgrene, som kan bidrage positivt til jockeyers præstationer, og hvis dem, vi har nævnt her, ikke falder i jockeyens smag, er der heldigvis også andre muligheder. Det vigtigste er, at han hele tiden har fokus på at holde sig inden for de fysiske krav, så træningen ikke får den stik modsatte effekt af det ønskede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *